De strijd aan kop !

De strijd aan kop !

Het moment van de waarheid was aangebroken; koploper Nuvo’68 kwam op bezoek bij de nummer twee, VC Unitas/’t Menneke en deze krachtmeting zou duidelijk moeten maken wie de beste papieren in handen heeft deze competitie. Voor de Boekelse heren bovendien ook een belangrijke wedstrijd aangezien Nuvo – weliswaar met één wedstrijd meer gespeeld – al een voorsprong van 7 punten had opgebouwd en er dus gewonnen moest worden om de aansluiting te behouden.

Tijdens het inspelen werd duidelijk dat Unitas meer lengte en aanvalskracht bezat, de kwaliteiten van de gasten zouden dus ergens anders moeten liggen; ze hadden tot dat moment in negen wedstrijden immers nog maar vier sets verloren.

Unitas begon sterk, de opdracht van coach Casper was om vooral servicedruk te leveren om de tegenstander niet de kans te geven het eigen spel te spelen. En dat lukte goed; Unitas nam het initiatief en zette vol druk op Nuvo. De gasten probeerden met slimme plaatsballen de Unitas-verdediging te ontregelen maar die liet zich niet in de luren leggen en met name Roy Hectors en Jos de Wit doken veel ballen van de grond. Aan het net wist spelverdeler Marijn v.d. Krieken zijn aanvallers goed te vinden en Roel Gijsbers en Jos de Wit poeierden bal na bal op de grond. Nuvo liep voortdurend achter de feiten aan en een overtuigende 25-17 setwinst was het resultaat!

In de tweede set bleef Unitas in dezelfde opstelling staan en probeerde de lijn van de eerste set door te trekken. Maar Nuvo liet zien het spelletje te beheersen. Men had zich nu beter op de speelwijze van De Mennekes ingesteld en zette zelf een sterke organisatie neer. Verdedigend klopte het daardoor beter bij de gasten waardoor Unitas het lastiger kreeg om te scoren. Naarmate de rally’s langer duurden werd de foutenlast bij de Boekelse spelers iets hoger en men slaagde er nu niet in een voorsprong op te bouwen. De aanval bij Nuvo begon ook beter te lopen en beide teams bleven voortdurend dicht bij elkaar maar eenmaal in de ‘big points’ was het toch weer het aanvalsduo Roel & Jos dat het verschil maakte: 25-23 en dus een 2-0 voorsprong!

Omdat de hoofdaanvaller van Nuvo steeds beter tot scoren was gekomen in de tweede set besloot coach Casper Verstraten om de blokkering te versterken door Roy v.d. Wetering op te stellen in plaats van de goed spelende Sven Kerkhof. Dit bleek een prima zet want in het torenhoge blok van Roy smoorde menige Nuvo-aanval. En de aloude wijsheid dat goed volleybal begint in het achterveld bleek ook nu weer. Roy Hectors had namelijk voor deze wedstrijd zijn vertrouwde libero-shirt aangetrokken en werkte zich daarin op tot ‘man of the match’. Als de Nuvo-spelers al moedeloos werden van de Unitas-aanvalskanonnen dan werden ze het helemaal van Royke in het achterveld! IJzersterk in de pass, duikend en rollend voor elke bal en altijd goed gepositioneerd om de aangevallen ballen netjes bij de spelverdeler te bezorgen, Roy voerde zijn taak perfect uit. Op die manier wist hij bijna zekere Nuvo-punten om te buigen in een actie waar dan toch weer een Unitas-punt uit volgde. De Nuvo-spelers zag het hopeloze van hun missie in en lieten de schouders steeds dieper hangen. Marijn – die in de eerste sets alleen voor de zekerheden Roel en Jos koos – betrok nu ook kanonnier Jeroen Kuipers en de midden-aanval van Stef Peters bij het spel en toen wisten de gasten uit Nuenen al helemaal niet meer waar ze het zoeken moesten; 25-16!

De winst was binnen maar nu was het zaak geconcentreerd te blijven voor de laatste set om alsnog alle vijf in plaats van maar vier wedstrijdpunten te pakken. In die laatste set mocht Roel plaatsnemen op de bank en Paul van Hoeij nam zijn positie in. Unitas verslapte niet en bleef ook nu volop druk op Nuvo zetten. Voor de mannen uit Nuenen was er geen enkele eer te behalen in Boekel en men moest zich lijdzaam door De Mennekes de oren laten wassen. Via 25-15 liepen de gasten tegen een ontluisterende 4-0 nederlaag aan; in één wedstrijd een verdubbeling van hun aantal verloren sets dus!

Het was een prima wedstrijd van de Boekelse heren met een overtuigende winst waar niets op af te dingen was en waar het (Boekelse) publiek met volle teugen van genoten had. Door deze uitslag is men Nuvo tot op 2 punten genaderd maar omdat Unitas één wedstrijd minder gespeeld heeft, heeft het dus alles weer zelf in de hand.

Aanstaande zaterdag 14 december speelt Unitas in Tilburg tegen het als 5e geklasseerde Gepidea. Zaak dus om dezelfde focus aan de dag te leggen als tegen Nuvo en geen onnodige punten te laten liggen, dan kan 2020 wederom een mooi volleybaljaar worden !

Terug